La Fundació Jordi Comas i l’Aula d’Innovació Turística d’ESADE han organitzat avui a ESADEFORUM la jornada Què demana en turisme Catalunya a Barcelona?”

Promocionar Barcelona més enllà de la ciutat integrant la resta de territoris en la seva oferta i potenciar el consum de productes locals. Són les principals reclamacions que s’han posat damunt la taula aquest matí durant una jornada que s’ha dut a terme a ESADEFORUM organitzada per la Fundació Jordi Comas i l’Aula d’Innovació Turística d’ESADE sota el títol “Què demana en turisme Catalunya a Barcelona?”.

L’objectiu de la trobada ha estat debatre sobre les necessitats del sector turístic català en relació a la promoció turística de Barcelona, tenint en compte que la ciutat és l’epicentre de l’arribada de turistes de tot el món, i buscar sinèrgies que permetin potenciar Catalunya com a destinació turística.

A la jornada hi han participat com a ponents René Barbier, propietari del Celler Clos Mogador del Priorat; Josep Altayó, director general d’Agrícola Regional que gestiona els serveis turístics de l’Abadia de Montserrat; Martí Sabrià, director general de Grup Costa Brava Centre; Marc Gascons, xef del restaurant Els Tinars amb una estrella Michelin i representant del col·lectiu la Cuina de l’Empordanet; i Xavier Ubeira, director comercial de Baqueria.

La trobada, que ha moderat el catedràtic d’ESADE Josep-Francesc Valls, ha comptat també amb la participació de la presidenta de la Fundació Jordi Comas Matamala, Carme Hospital, i del Director General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Octavi Bono, que ha estat l’encarregat de cloure l’acte.

Els participats a la jornada han reclamat que Barcelona exerceixi una capitalitat real a nivell turístic i que en els seus paquets promocionals tingui en compte la resta de territoris per tal de poder diversificar i enriquir l’oferta. D’aquesta manera, segons han dit, la ciutat aconseguiria tenir una oferta complementària més atractiva que revaloritzaria Catalunya en el seu conjunt a nivell internacional.

Martí Sabrià ha assegurat que “Barcelona hauria d’entendre que Catalunya és més que la ciutat i caldria que contemplés el territori en el seu conjunt i entengués que és un bon complement a la seva oferta turística”. Segons Sabrià “s’hauria d’establir una relació entre la ciutat i l’entorn, molt més eficaç ”.

Per la seva banda, Marc Gascons i René Barbier han coincidit a assenyalar que Barcelona hauria d’apostar més pels productors del territori i fomentar el seu consum entre tots els seus veïns no només entre els turistes. Marc Gascons ha assegurat que “el gran atractiu de Catalunya és precisament la diversitat i qualitat de la seva oferta tant en paisatge i natura com en productes i això és un valor molt important que cal donar a conèixer”. “A Catalunya en dues hores podem anar de la muntanya al mar i això en altres països és inviable”, ha afegit.

Mentrestant, Barbier ha demanat a la ciutat de Barcelona una aposta ferma per promoure i comunicar la cultura del vi, un dels grans reclams del territori “molt més apreciat pels visitants que pels propis catalans”.

Xavier Ubeira ha explicat que els Pirineus són els grans desconeguts fora de l’Estat espanyol. “Hem d’arribar al milió d’esquiadors i necessitem a Barcelona perquè ens coneguin”, ha afegit. Ubeira espera que la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern per al 2030 ajudi als Pirineus a projectar-se internacionalment. També ha reclamat millores en les infraestructures per facilitar la connexió entre la zona i l’àrea metropolitana.

Per Josep Altayó cal una aposta clara per l’especialització turística perquè això farà, segons ha dit, “que Barcelona cada vegada necessiti més el territori”. Altayó ha reclamat una visió global del conjunt del territori pel que fa a la promoció turística i ha posat com a exemple de cas d’èxit, en l’àmbit del turisme cultural, el Festival Temporada Alta de Girona. Altayó ha explicat que des que Montserrat es ven com un complement més de la visita a Barcelona, la muntanya rep més de dos milions de visitants a l’any, la meitat dels quals són estrangers.