VIII jornada Turisme, Territori i Societat (TTS) de la Fundació Jordi Comas Matamala i l’Agència Catalana de Turisme
Rècord d’assistents a la jornada, celebrada aquest dijous a l’auditori Jardins de Cap Roig de Calella de Palafrugell
Calella de Palafrugell, 16 de maig de 2024
L’auditori Jardins de Cap Roig de Calella de Palafrugell ha estat, per tercer any consecutiu, l’escenari de la jornada Turisme, Territori i Societat (TTS) organitzat per la Fundació Jordi Comas Matamala, juntament amb l’Agència Catalana de Turisme i que ha estat transmesa en directe, per streaming, a través del YouTube de la fundació o per Televisió Costa Brava.
Carme Hospital, presidenta del patronat de la Fundació Jordi Comas Matamala, ha obert l’acte manifestant la voluntat de continuar creant pensament sobre el fenomen turístic, des d’una mirada transversal i vinculada al territori i ha recordat que, en les set edicions anteriors, el TTS ha tractat de les noves tendències del turisme de vacances; de turisme i sostenibilitat; de l’impacte que han tingut i tenen Internet i les noves tecnologies sobre el sector turístic i les destinacions; de la importància del big data i l’anàlisi de dades; dels nous horitzons pel turisme després de la pandèmia, de l’economia del turisme i, l’any passat, d’infraestructures, de cultura i esport, d’arquitectura i de tendències econòmiques i socials. Juli Fernàndez, alcalde de Palafrugell, s’ha felicitat que la jornada se celebri al seu municipi i ha fet una defensa del turisme, afirmant que el sector turístic ha fet els deures, amb una clara aposta per la qualitat i que la col·laboració público-privada és essencial per poder defensar una destinació madura com és la Costa Brava.
La sessió inaugural l’ha tancada Mònica Alcalà, diputada de la Diputació de Girona, ha manifestat que la jornada aportarà coneixement i visió, ha destacat l’esforç del Patronat de Turisme Costa Brava Girona cap al sector i ha posat l’accent en l’acció conjunta de les administracions i ciutadans per fer front a la situació de sequera i en les infraestructures viàries i aeroportuàries, com a element de progrés del territori.
Després de la sessió d’obertura, la jornada ha viscut 4 taules temàtiques. A la primera, El valor de l’oferta gastronòmica i enològica en la imatge de marca d’una destinació, hi han participat l’empresari Josep Pitu Roca, cap de sala i cambrer de vins del restaurant El Celler de Can Roca i Sara Pérez, faedora de vins al Priorat, moderats per la periodista Cristina Jolonch. Roca ha posat en valor els professionals que, al llarg dels anys, han aconseguit situar les comarques de Girona en una situació d’excel·lència gastronòmica i ha tractat de com ha canviat la cultura gastronòmica i enològica al llarg dels anys. Pérez ha posat l’accent en la gran transformació econòmica que ha tingut el Priorat, gràcies als pioners que van creure en la cultura vitivinícola.
La segona taula d’avui tractarà d’Esdeveniments temporals en una destinació turística. Hi han participat Salvador Sunyer, director de Temporada Alta a Girona i Ignasi Armengol, director general de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, en una taula moderada pel periodista Xavier Graset. S’ha posat de relleu l’impacte que tenen, sobre el turisme, els esdeveniments esportius, musicals, culturals i socials de tot tipus que se celebren al llarg de l’any a les comarques de Girona, o a Barcelona, com la celebració de la Copa Amèrica, que incideixen plenament en el destí de Girona i la Costa Brava. Sunyer ha apostat per una major especialització i coordinació dels nombrosos festivals musicals i una comunicació cap enfora més global, també a partir del sector turístic cap als seus clients, en tota l’oferta cultural. Per Armengol, cal obrir-se més al mon en els esdeveniments esportius, ja que les comarques de Girona permeten la celebració de moltes competicions esportives de primer nivell.
La tercera taula ha tractat del El paper de la xarxa ferroviària en la mobilitat turística. Hi han pres part Pere Macias, Comissionat pel traspàs integral de Rodalies, i Isabel Pardo de Vera, expresidenta d’Adif, en una taula moderada pel periodista Antoni Bassas.
Pardo de Vera ha manifestat que les línies ferroviàries es planifiquen en funció de la demanda turística, però no s’estudia quin és l’impacte de les línies en el sector turístic. També ha manifestat que Girona és un territori que cerca l’excel·lència en tots els àmbits i entén la demanda de més infraestructures per aquest territori. Macias ha assegurat que cal recuperar trens nocturns pel turisme internacional i ha subratllat la importància de les xarxes ferroviàries que serien necessàries pel reequilibri i la mobilitat territorial. Sobre la situació de Rodalies, Macias ha assegurat que ha viscut amb pena les últimes incidències, i que la inversió de l’Estat en manteniment ha estat clarament insuficient, amb una greu descapitalització del sistema ferroviària des de fa anys, amb dotze anys sense comprar trens i amb un abandonament total de les línies. En aquest sentit, el Comissionat ha apuntat que el que cal afrontar ara és una decidida inversió, que ja s’està fent, però que cal temps per acabar les obres i dotar el ferrocarril d’una nova governança, basada en els traspassos, tant de la gestió com de la mateixa xarxa, cap a la Generalitat.
La quarta taula de la jornada s’ha centrat en un altre tema d’actualitat, derivat de la situació de sequera que viu el país i que s’ha convertit en la primera preocupació de la ciutadania. A la taula Aigua i turisme, hi han participat Jorge Manent, director d’AGBAR i Jordi Morató, director de la Càtedra UNESCOde sostenibilitat de la UPC, i ha estat moderada pel periodista Enric Sierra. Segons Manent, el turisme no és el responsable de la situació de sequera i el sector ha pres les mesures adequades per fer-hi front. Ha advertit que culpar la demanda és demagògic i un gran error. Morató ha destacat que cal recuperar els sistemes de recuperació d’aigua de pluja als domicilis i que caldria endegar polítiques més de proximitat entre les conques. I ha reblat que també és convenient un nou model de governança, que fos multiescala, de l’aigua.
El relat de la jornada, en format de conclusions, l’ha exposat el conseller de Recerca i Universitats del Govern de Catalunya i Patró de la Fundació Jordi Comas, Joaquim Nadal, que ha servit de cloenda d’aquesta edició del TTS. Nadal ha destacat que el TTS ha anat guanyant, any rere any, en interès, en força i en utilitat, tant pels ponents com pels temes tractats.