El lliurament dels premis es portarà a terme el proper 10 de maig en el decurs del VIIè Memorial Jordi Comas que tindrà lloc a l’Hotel Costa Brava de Platja d’Aro.
La Fundació Jordi Comas Matamala reconeixerà amb un Premi T a la baronessa Carmen Thyssen, al catedràtic emèrit d’Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan Cals i al restaurador Eduard Gascons. Serà el proper divendres 10 de maig en un acte que se celebrarà a l’Hotel Costa Brava de Platja d’Aro, a partir de les 20.00.
Els guardons, que s’entreguen anualment en el marc del Memorial Jordi Comas -que aquest any arriba a la setena edició-, reconeixen a diferents personalitats que han fet que el turisme sigui un sector de futur i de qualitat des de diferents àmbits socials. Els Premis T simbolitzen la paraula Turisme i Transversalitat, i aquest any el rebrà la baronessa Carmen Thyssen per haver contribuït a la dinamització turística de la Costa Brava i reforçar la seva oferta cultural, a l’haver cedit de forma permanent una part de la seva col·lecció de pintura per exposar-la a Sant Feliu de Guíxols. Al voltant d’aquesta iniciativa s’està impulsant, a més, la creació d’un museu de primer ordre al municipi.
També rebrà un Premi T el catedràtic emèrit d’Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan Cals, per la seva trajectòria docent i professional i per les seves aportacions en relació a l’estudi i la difusió del fet turístic. Finalment la Fundació Jordi Comas Matamala també distingirà amb aquest guardó al restaurador Eduard Gascons, del Restaurant Els Tinars de Llagostera, per la seva aportació a l’excel·lència de la gastronomia empordanesa i catalana.
Premiats en d’altres edicions
El Premi T, va ser creat l’any 2017, per distingir la tasca i la trajectòria d’aquelles persones que han fet que el turisme sigui un sector de futur i de qualitat, des de diferents àmbits. En la primera edició varen rebre aquest guardó Ramon Boixadós (epr), president de la Fundació Gala i Salvador Dalí, per haver donat a l‘entitat un impuls d’abast mundial i per haver transformat el triangle Figueres-Cadaqués-Púbol en un pol d’atracció del turisme cultural del país; Eugeni Llos, per la seva trajectòria com a promotor de viatges turístics a la Costa Brava, com a empresari i com a impulsor d’entitats pioneres com el Consejo Provincial de Turismo i la Comunitat Turística de la Costa Brava. També el va rebre Elsa Peretti, dissenyadora d’alta joieria per ser la impulsora de diverses actuacions que han contribuït a donar valor turístic al territori, a partir del seu patrimoni natural i monumental i a través del mecenatge, com són els casos de Sant Martí Vell i Empúries.
L’any 2018, la Fundació va lliurar un Premi T a l’empresari farmacèutic i mecenes Antoni Vila Casas, per haver reforçat l’oferta cultural de la Costa Brava amb l’obertura de dos museus d’art contemporani, el d’escultura a Palafrugell i el de fotografia a Torroella de Montgrí, en dos espais arquitectònics singulars que prèviament va rehabilitar. També va rebre el guardó el matrimoni d’empresaris Jordi Grau i Maria Dolors Segarra, de Vins i Licors Grau, per haver convertit l’empresa que varen crear fa 40 anys en un referent del seu sector a l’Estat.
El 2018, la Fundació Jordi Comas Matamala també va lliurar un Premi T a Josep Lloret per la seva trajectòria com a dinamitzador cultural, ideòleg i impulsor del Festival de Música de Torroella de Montgrí.
“T” de Turisme i Transversalitat
La lletra “T” s’inspira en els conceptes que defineixen els eixos de la Fundació Jordi Comas Matamala: Turisme i Transversalitat. El guardó, creat per l’artista David López, representa l’entorn mediterrani que li és propi: una lletra “T” en ferro massís, que recorda una àncora rovellada pels anys com a símbol de l’antiguitat de les civilitzacions que l’envolten i una base en fusta d’olivera centenària. Amb aquest conjunt, l’artista vol fer entendre que el creixement lent de la fusta ha estat paral·lel al creixement del turisme.
David López, nascut a Olot i format a l’escola de Marian Vayreda Puigvert, treballa tècniques com el dibuix i té interès per l’estètica de la composició i el color. De la seva trajectòria artística, destaquen nombroses exposicions individuals i col·lectives de pintura que va iniciar, encara molt jove l’any 1999. També ha conreat el cartellisme i, en el camp de l’escultura, la realització de figures de pessebre.
Fundació Jordi Comas Matamala
La Fundació Jordi Comas Matamala, creada l’any 2015, actua com a marc de pensament i d’interpretació del turisme, subratllant-ne el caràcter transversal d’aquest motor essencial per l’economia del nostre país. La Fundació compta amb el patrocini de la Fundació Bancària “la Caixa”, Telefónica, Sorea, Saba, RACC i el suport de l’Agència Catalana de Turisme, la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i els Ajuntaments de Castell-Platja d’Aro i Sant Feliu de Guíxols.