La Fundació Jordi Comas i l’Agència Catalana de Turisme han celebrat avui la Jornada Turisme i societat. Les noves tecnologies, la revolució permanent que ha reunit un centenar d’assistents al CaixaForum de Girona.
La jornada s’ha estructurat en quatre panels, d’anàlisi i reflexió, que han reunit experts de diferents àmbits. En la introducció que ha fet la CEO del grup CETT, Maria Abellanet ha dit que la irrupció d’Internet han comportat una autèntica “revolució, la base de la qual està en les persones, més que no pas en la pròpies tecnologies” i que en el cas del sector turístic ha comportat canvis que impliquen a les empreses a tenir “una empatia radical amb el client i una major agilitat a l’hora de respondre a les demandes dels clients”.
En el primer panel titulat Societat i noves tecnologies, hi ha participat David Cucurull, gerent d’empreses Catalunya de Telefónica, Àlex Rostoll, consultor TIC de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat i David Martí, president de l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG). En aquesta taula s’ha posat de manifest que estem immersos a la societat de les dades, en la qual en generem i consumim en una quantitat sense precedents. David Cucurull ha destacat que la societat de les dades planteja nous reptes a les empreses del sector i que “s’hauran d’adaptar a aquesta nova realitat per poder evolucionar i mantenir-se”. Pel representant de l’associació de les empreses de noves tecnologies, David Martí “és bàsic processar aquestes dades i afavorir la connectivitat per transformar les formes de socialitzar i els models de negoci”. Per la seva part Àlex Rostoll ha destacat l’aposta que s’està fent el govern per promoure la implantació de les noves tecnologies al territori i ha reconegut que “van a un ritme més ràpid que la regulació”
El segon panel, sota el títol Influència de les noves tecnologies en les destinacions turístiques, l’han format l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, el president de Costa Brava Verd Hotels, Jordi Mias i la vicepresidenta de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA), Esther Torrent. Durant la taula rodona, Jordi Mias ha dit que “les noves tecnologies no són una opció, sinó una necessitat i gràcies a elles tenim eines per millorar el producte i cuidar la imatge i posicionar-nos de forma individual en un mercat global”. Unes eines que, no obstant això, també comporten uns certs dilemes o reptes com l’intrusisme en el sector. En aquest sentit, en referència als apartaments turístics, Esther Torrent ha explicat que “no només han facilitat la comercialització, sinó també la competència deslleial”. Per la seva part l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga ha reconegut que gràcies a les noves tecnologies, municipis com el seu, poden tenir presència en un mercat global i posicionar-se davant d’altres destinacions més grans.
Al tercer panel, Adaptar-se al canvi, els tres ponents han coincidit que “l’estratègia de màrqueting és bàsica i que sense estratègia, la tecnologia per si sola no aconsegueix resultats”. Miquel Nieto de Synergic Partners ha explicat com la gestió del big data a petita escala ajudarà als establiments del sector a ser més eficients i rendibles “i a prendre decisions basades en dades reals dels seus clients”. Borja Expósito, de Zip Zap Social, ha deixat clar que per tenir una bona reputació un establiment no necessita només tenir un bon gestor de xarxes socials sinó que “ha de fer les coses bé i estar atent de les opinions dels seus clients”. Per la seva part Meritxell Pérez CEO d’HotelsDot ha destacat la importància d’utilitzar tècniques de venda com el revenue management, que permet fixar el preu d’una habitació en funció de la demanda que hi ha i de forma permanent “per maximitzar els ingressos”.
El darrer panel ha comptat amb la participació de l’economista Modest Fluvià, catedràtic especialista en Economia del Turisme de la UdG, el degà de la Facultat de Turisme de la UdG, Joaquim Majó, el coordinador de l’Observatori del Turisme a Barcelona, Damià Serrano i el periodista i escriptor de viatges Xavier Febrés. Sota el títol Cap a on han d’anar les destinacions turístiques?, la taula ha posat de relleu que la gestió d’una destinació és complexa i que cal tenir en compte les oportunitats que donen les noves tecnologies i considerar com una eina la mateixa participació ciutadana. Segons el degà de la Facultat de Turisme Joaquim Majó “és complicat concretar cap on hem d’anar perquè tenim unes destinacions complexes i moltes preguntes a fer-nos i buscar resposta, i tampoc no hi ha cap organisme que les gestioni”. Segons Majó “el big data hauria de donar-nos pistes cap on anar”.
Per Damià Serrano “un dels grans reptes que tenim des de les administracions és convertir-nos en guardians de la qualitat de les destinacions, oferir infraestructures i facilitar que el flux d’activitats siguin de bona qualitat”. Durant la taula s’ha fet èmfasi sobre com aplicar el coneixement de manera que permeti analitzar correctament l’estat de les destinacions i prendre les decisions oportunes. En la seva intervenció Xavier Febrés ha reivindicat “un canvi en la manera d’administrar i consumir turisme i que el concepte de decreixement resulta crucial, encara que no vulgui dir per força disminució d’activitat o de clientela, sinó una reorientació intel·ligent dels fluxos principals, les rutines i les malformacions comprovades” i ho ha vinculat també a la preservació del territori i el paisatge, sovint afectat per noves urbanitzacions.
Finalment, el catedràtic d’Economia a la UdG, Modest Fluvià ha dit que el sector té un repte molt gran per afrontar “com és el de la turistificació i la turismefòbia, dues cares del mateix fenomen derivat de l’excessiu volum” i que és important “saber on som i quins son els límits per evitar que els costos socials del turisme siguin superiors als beneficis que genera l’activitat”. Fluvià diu que s’ha de recuperar la batalla del valor i de la rendibilitat del sector que està relacionada amb els avantatges del turisme i sentència que un “hotel de quatre estrelles necessita un entorn de quatre estrelles”. Creu que aquesta batalla es guanyarà “a base d’incentius més que de prohibicions”.
La jornada ha conclòs amb la intervenció del director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, que ha remarcat que entre els reptes prioritaris del sector hi ha “el de la innovació però també el del coneixement i que aquest darrer es pugui traduir en elements pràctics i d’aplicació en el dia a dia”.
La jornada, organitzada conjuntament per la Fundació Jordi Comas Matamala i l’Agència Catalana de Turisme, s’ha portat a terme amb el patrocini de l’Obra Social “la Caixa, Telefónica, Sorea, Saba, RACC, la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro i l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.