Carme Hospital, presidenta de la Fundació Jordi Comas; Narcís Coll, president de la Fundació Gaspar Espuña-CETT i, Cristina Cabañas, presidenta de la Fundació Climent Guitart han firmat un conveni de col·laboració amb l’objectiu de posar en valor la visió comuna d’aquests tres pioners del turisme a Catalunya i buscar sinèrgies que permetin impulsar projectes conjunts.
Creades per continuar la tasca dels tres empresaris desapareguts i preservar la seva memòria, les tres fundacions continuaran treballant de forma independent en aquelles actuacions que ja porten a terme i que preveuen els seus respectius estatuts. Però, a partir d’ara, a més, les Fundacions Jordi Comas, Gaspar Espuña-CETT i Climent Guitart promouran els valors compartits i desenvoluparan accions conjuntes.
Premi “Els 3 Pioners”
La primera iniciativa que veurà la llum és la creació del premi “Els 3 Pioners”, que cada Fundació afegirà als guardons que ja concedeixen anualment. El guardó s’ha concebut com un reconeixement a aquelles persones, empreses o institucions que, des de qualsevol àmbit, hagin estat precursores del fenomen turístic, en el sentit més ampli. El premi s’instaurarà a partir de l’any 2020 en el marc dels premis T de Turisme de la Fundació Jordi Comas, els premis Alimara, de la Fundació Gaspar Espuña-CETT i els premis Climent Guitart de la Fundació Climent Guitart.
El conveni signat entre les tres fundacions també pretén que les tres organitzacions, que tenen com a àmbits d’actuació comú el turisme i el coneixement i la formació en turisme, cooperin i estrenyin vincles. En aquest sentit, està previst que promoguin estudis conjunts sobre diferents aspectes relacionats amb el sector turístic i amb projectes vinculats a la formació.
Fundació Jordi Comas
La Fundació Jordi Comas Matamala, constituïda l’any 2015 i presidida per Carme Hospital, es va crear per mantenir la memòria de Jordi Comas i continuar amb la seva obra i el seu compromís cap a la Costa Brava, tot desenvolupant iniciatives i activitats en els àmbits del turisme, l’hostaleria, la cultura i l’esport. L’organització treballa per crear un marc permanent de pensament que aporti al món del turisme un seguit de pautes i orientacions que l’ajudin a progressar. Entre els objectius que persegueix hi ha els de conèixer i debatre les tendències del turisme, en constant evolució; traslladar a les empreses i a les institucions el coneixement obtingut; promoure el valor del capital humà en l’activitat turística i fomentar el diàleg entre el sector turístic i els diferents actors socials per crear consciència sobre la transversalitat del turisme.
Fundació Gaspar Espuña-CETT
La Fundació Gaspar Espuña-CETT va ser creada l’any 2000 pel mateix Gaspar Espuña per garantir i promoure la filosofia que sempre ha caracteritzat el CETT, la institució formativa que ell mateix va impulsar l’any 1969. Presidida actualment per Narcís Coll, és una fundació oberta, creativa i motor de la pròpia activitat del grup CETT, que té com a principals objectius: fomentar un major coneixement del turisme, l’hoteleria i la gastronomia; impulsar la Ciència del turisme i la recerca; promoure el creixement sostenible del turisme; potenciar la internacionalització del CETT; mantenir i ampliar la vinculació amb el sector; ajudar als alumnes en l’ampliació dels seus coneixements; exercir una responsabilitat social i vetllar per la perdurabilitat de les activitats del grup CETT. Conscients del seu compromís, tant educatiu com social, el seu patronat té la responsabilitat de mantenir, consolidar i, fins i tot, ampliar els principis fundacionals i les línies d’acció, adaptant-los als nous temps, i contribuir al desenvolupament de les persones, de la societat i del país.
Fundació Climent Guitart
La Fundació Climent Guitart va ser creada l’any 2018. Presidida per Cristina Cabañas, perpetua la memòria de Climent Guitart i Pascual, amb la intenció de preservar el seu compromís i llegat. Amb seu a Lloret de Mar, té per objectiu el foment i el desenvolupament del turisme en tots els seus àmbits, especialment en la formació i la promoció de professionals del sector; també l’emprenedoria, la solidaritat i la cultura, generant activitats que ajudin a millorar l’impacte del turisme sostenible i responsable. Així mateix, a través de diferents projectes i activitats solidàries, també contribueix al benestar general de les persones, a partir de la col·laboració i cooperació́ amb el desenvolupament de sectors de la població́ que, per motius econòmics, geopolítics o socials, son especialment vulnerables.