El lliurament dels guardons es va fer, el 23 d’abril, coincidint amb la celebració del VIII Memorial Jordi Comas, un acte que, per respectar les restriccions vigents, es va fer amb aforament limitat i retransmès en streaming a través del Canal de YouTube de la mateixa fundació. Posteriorment, es va poder seguir en diferit per Televisió Costa Brava.

La Fundació Jordi Comas Matamala va instaurar l’any 2017 els Premis T de Turisme, amb el propòsit de donar relleu a aquelles persones o iniciatives que hagin destacat i excel·lit en el sector turístic, des de diferents àmbits i de forma transversal.

Aquest any l’entitat ha volgut reconèixer la trajectòria del xef i gerent del Motel, Josep Subirós, a qui el periodista Jordi Bosch i Molinet, patró de la Fundació Jordi Comas, va qualificar com “el cuiner més atrevit dels conservadors i que, quan ha calgut, també ha sabut ser el més conservador dels rupturistes, sempre tenint present la identitat del producte amb el territori, el respecte per al comensal i per la cuina estacional”. Josep Subirós va agrair el premi i va admetre que “hem passat un any molt dolent; esperem que no torni a passar i desitjo que tot plegat ens serveixi de lliçó per saber afrontar les coses amb serenitat, per innovar i apostar encara més per l’hospitalitat. Hem de saber cuidar els nostres clients, siguin d’on siguin, perquè quan se’n vagin parlin bé de nosaltres“.

La Fundació Jordi Comas ha concedit també un Premi T a Xavier Sala, Xevi il·lusionista, per la seva trajectòria professional de més de 60 anys. Durant l’acte el periodista Lluís Falgàs, patró de la Fundació Jordi Comas, el va definir com “un català universal” que, durant tot aquest temps i sense renunciar als seus orígens de Santa Cristina d’Aro, “ha portat el nom de la Costa Brava arreu del món, fent màgia, creant expectació i generant emoció entre el públic”. Falgàs també va destacar el llegat que suposa la Casa Màgica – El Gran Museu de la Màgia, de Santa Cristina d’Aro, que és tot un referent internacional.

L’il·lusionista va rebre el guardó visiblement emocionat. Va explicar que “sempre que he rebut un premi ha estat per mi una satisfacció i motiu d’alegria però avui, a més, sento una gran emoció perquè aquest reconeixement me’l fa una fundació que porta el nom de qui va ser un entranyable amic meu”.

La Fundació Jordi Comas Matamala va lliurar, també, un Premi T al socioecòleg, Ramon Folch, doctor en biologia, de qui Maria Abellanet, CEO del CETT i patrona de la Fundació Jordi Comas, va destacar que “és un gran coneixedor i divulgador del món que ens envolta fins al punt d’haver-se inventat la paraula socioecòleg per explicar que, del que en realitat s’ocupa és de transferir el seu coneixement de l’ecologia a la societat per trobar-hi una utilitat en la gestió; és a dir va molt més enllà de la condició de divulgador per convertir-se en educador”. Ramon Folch va agrair aquest reconeixement de la fundació “em sento molt honorat” i va aprofitar l’acte per alertar que “tot aquest trasbals que estem vivint (la pandèmia) està estretament lligat a la insostenibilitat de l’actual model de producció i de consum”. Folch va reclamar a les administracions i al sector turístic “un exercici de responsabilitat i la necessitat de fer servir la imaginació”. En aquest sentit va afegir que “hem viscut massa temps de la fantasia i és hora d’implantar un model sostenible, basat en la imaginació, en la creativitat i la il·lusió per un futur que, per fer-lo possible, ha de ser diferent a un passat que ja no es pot projectar més cap endavant”.

Durant l’acte, la fundació va lliurar un nou guardó, el Premi T 3 Pioners, que a partir d’ara entregarà anualment i que s’ha concebut com un reconeixement a aquelles persones, empreses o institucions que, des de qualsevol àmbit, hagin estat precursores del fenomen turístic, en el sentit més ampli.

La creació d’aquest premi s’emmarca en el conveni de col·laboració impulsat per les Fundacions Climent Guitart, CETT i Jordi Comas. Amb aquest guardó es pretén posar en valor la visió comuna d’aquests tres pioners del turisme a Catalunya que van ser Climent Guitart, Gaspar Espuña i Jordi Comas.

En aquesta primera edició, el Premi T 3 Pioners el varen rebre el matrimoni format per Baltasar Parera Coll i Adelina Sanglas Gispert, promotors turístics i impulsors del Golf de Pals, el primer camp que es va crear a la Costa Brava, entre altres.

L’empresari Baltasar Parera Sanglas, fill dels guardonats, va definir als seus pares com “un matrimoni emprenedor, amant de la família i de l’empresa, per aquest ordre, com un mitjà per millorar la societat i l’entorn”. I va afegir que “l’Adelina i en Baltasar han estat pioners, integradors, per emprendre en solitari o, en associar-se amb d’altres, per arribar mes lluny”. Va posar com a exemple “l’acord pioner amb Felip Puig, quan era conseller de la Generalitat, a principis del 2000, per fer la gestió privada del Espai Natural les Basses d’En Coll. Un exemple de com un privat pot gestionar un espai natural protegit. Qui millor que la propietat tindrà cura del entorn si es marquen uns acords”, va sentenciar. En nom dels dos premiats, Baltasar Parera Coll va agrair el premi “em fa molta il·lusió” i, visiblement emocionat, va recordar que anteriorment ha rebut altres guardons i que aquest “li cedeixo tot a l’Adelina”. Baltasar Parera Coll va recordar l’aventura que va suposar la construcció i posada en funcionament de l’Hotel La Costa de Pals, i la implicació de la seva esposa en aquest projecte, “sobretot quan s’hi va haver de posar al capdavant arran de la mort en accident de la persona que se n’havia de fer càrrec com a director”.

L’acte el va cloure el President de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer. En el seu parlament va apel·lar a l’exemple de l’empresari turístic Jordi Comas “per reforçar la unitat del sector, mantenir el lideratge i iniciar nous camins cap al model turístic sostenible a què s’aspira per al futur immediat de les comarques gironines”.
Els Premis T es varen concedir en la seva primera edició, l’any 2017, a Ramon Boixadós, president de la Fundació Gala i Salvador Dalí; Eugeni Llos, pioner dels viatges turístics organitzats a la Costa Brava i Elsa Peretti, dissenyadora d’alta joieria.

En la seva segona edició, l’any 2018, els premis se’ls varen emportar el mecenes Antoni Vila Casas; els empresaris Jordi Grau i Maria Dolors Segarra, de Vins i Licors Grau de Palafrugell i el dinamitzador cultural i impulsor del Festival de Torroella de Montgrí i del Festival de Músiques Religioses de Girona, Josep Lloret. En la seva tercera edició, l’any 2019, la fundació va concedir els Premis T a la baronessa Carmen Thyssen, al catedràtic emèrit d’economia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan Cals i al restaurador Eduard Gascons, del restaurant Els Tinars.

Fundació Jordi Comas Matamala

La Fundació Jordi Comas Matamala, creada l’any 2015, actua com a marc de pensament i d’interpretació del turisme, subratllant-ne el caràcter transversal d’aquest motor essencial per l’economia del nostre país. La Fundació compta amb suport de la Generalitat, a través de l’Agència Catalana de Turisme; de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; de CaixaBank i de la Fundació “la Caixa”; de les estacions de la Molina, Vall de Núria i Vallter 2000 i dels Ajuntaments de Castell-Platja d’Aro i Sant Feliu de Guíxols.