“Els litorals, territoris sensibles. De l’alerta roja de l’explotació dels valors a la gestió equilibrada dels recursos. Territori Costa Brava” és el títol de Tribuna que organitza aquest divendres 4 d’octubre la Fundació Jordi Comas al S’Agaró Hotel de S’Agaró, a partir de les 19:30 hores.

L’acte, organitzat conjuntament amb la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, anirà a càrrec de l’arquitecte i urbanista, Carles Llop.

Els organitzadors consideren que el ponent, un professional de reconeguda trajectòria i que ha treballat en diversos projectes internacionals, pot fer aportacions interessants a un tema d’una gran complexitat i enriquir el debat obert al voltant de l’urbanisme al litoral gironí.

Carles Llop, entén que el que succeeix actualment a la Costa Brava passa en molts altres zones litorals, i presentarà com a cas d’estudi el projecte Saint-Nazarre-Pornichet que ha portat a terme, conjuntament amb d’altres professionals, en aquesta zona del Departament francès del Loira Atlàntic.

L’acte té lloc quan encara es vigent la moratòria que la Generalitat va decretar a principis del 2019 i que ha paralitzat alguns projectes urbanístics i la concessió de llicències durant aproximadament un any, mentre s’enllesteix un pla director que ha de regular la construcció al litoral gironí i que està previst que es presenti en les properes setmanes.

El ponent

Carles Llop és especialista en disseny urbà, planejament urbà i territorial, paisatgisme i història urbana. Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC); Doctor Arquitecte per l’ETSAB, va rebre l’any 1998 el Premi Extraordinari de Doctorat. Compta amb l’acreditació de catedràtic Universitari de l’ANECA (2018) i l’acreditació de recerca avançada de l’AQU (2015).

Actualment i des de 1999 és Professor Titular al Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori (DUOT), a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura; professor del Màster en Urbanisme i del Doctorat en Urbanisme de la UPC; Director del Màster de Desenvolupament Urbà i Territorial de la Fundació Politècnica de Catalunya, UPC.

Des de 2012 també és membre del Comitè Científic de l’Institut pour la Ville en Mouvement IVM Vedecom. Paral·lelament a la seva activitat acadèmica, i juntament amb Sebastià Jornet i Joan Enric Pastor, és co-fundador i director de l’estudi d’arquitectura i urbanisme Jornet Llop Pastor Arquitectes, amb el qual ha obtingut prestigiosos premis nacionals i internacionals: Premi Europeu d’Urbanisme 2010 i Premio Nacional de Urbanismo 2006; Primer Premi de la XI Bienal de Arquitectura y Urbanismo 2013; Premi Catalunya d’Urbanisme 2016 con el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Valls.

Fundació Jordi Comas Matamala

La Fundació Jordi Comas Matamala, creada l’any 2015, actua com a marc de pensament i d’interpretació del turisme, subratllant-ne el caràcter transversal d’aquest motor essencial per l’economia del nostre país. La Fundació compta amb el patrocini de la Fundació Bancària “la Caixa”, Telefónica, Sorea, Saba, RACC i el suport de l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i els Ajuntaments de Castell-Platja d’Aro i Sant Feliu de Guíxols.