En poques setmanes la majoria dels que llegireu aquest document estareu, molt probablement, presents a la fira FITUR. Fira que des de fa ja uns quants anys ha derivat en una trobada social del sector més que en una fira comercial. Hem passat d’anar a veure què ens proposaven les destinacions turístiques i de negociar amb els grans operadors o distribuïdors comercials a gaudir amb les novetats tecnològiques i els nous actors de la distribució digital global.
A la mateixa Fira de FITUR s’hi produeix un fenomen ben curiós; de fet s’hi produeixen uns quants fenòmens curiosos, però aquest en particular em té fascinat des del primer cop que hi vaig assistir. El fenomen el podríem anomenar com l’Speaker Corner de FITUR. A cada cantonada, de cada passadís, de les destinacions turístiques hi trobarem un representant, normalment polític del territori en qüestió, fent-hi una presentació de les novetats i dels millors atractius turístics del seu territori. En la majoria de les ocasions l’audiència d’aquesta persona serà una petita representació de membres del seu propi equip o partit i mitjans de comunicació de la mateixa destinació a parts iguals.
Abans no acabi la fira, però sobretot els dies i setmanes posteriors a aquesta, començarem a rebre, llegir i escoltar multitud de previsions turístiques per aquest 2024. Spoiler: el denominador comú dels titulars d’aquestes previsions serà una vegada més la paraula “Rècord”. Rècord en previsió de nombre d’arribades de turistes, rècord en ocupacions als allotjaments, rècord en despesa per turista… Malauradament enguany l’aigua o la manca d’ella en serà protagonista.
Acabem de tancar un 2023 on les expectatives inicials indicaven que seria un any per batre tots els rècords. Tot i tenir uns bons mesos a partir de l’agost en endavant; un inici d’any on en algun moment es varen encendre totes les alarmes va fer que aquest 2023 no fos l’any espectacular que molts havien / havíem pronosticat. Dit això, hem de ser honestos i assenyalar que l’any 2023 ha sigut un any francament bo tenint en compte d’on veníem. No obstant, m’ha sobtat molt llegir i escoltar tant en mitjans generalistes com del sector, com aquest 2023 s’havien superat gairebé tots els rècords inimaginables. Hem llegit, tot l’any, notícies de rècords en l’àmbit d’ocupacions, pernoctacions, arribades de turistes, despesa per turista i dia, etc. Ben bé com si fos una obligació justificar no sé exactament què a qui. Altrament com si fos un fracàs reconèixer segons quins altres resultats.
Paral·lelament, aquests darrers anys estem veient una forta irrupció de fons d’inversió amb un interès desmesurat per invertir al sector turístic i en especial a l’allotjament turístic, hotels, càmpings , habitatges d’ús turístic… Personalment, entenc que aquest és percebut com una bona alternativa inversora i amb interessants rendibilitats. No és cap secret que ningú inverteix en sectors on no hi ha bons resultats financers ni bones perspectives de futur. Si alguna cosa ha demostrat el sector turístic després de la crisi de la Covid és que no només és un sector resilient sinó que ha pujat moltes posicions a l’escala de les necessitats a satisfer de les persones i això no ha passat desapercebut per aquests grans fons. Fons que moltes vegades estan assessorats per empreses intermediàries que casualment són les primeres a emetre informes, comunicats i fins i tot publireportatges d’aquestes previsions rècords amb una eufòria desfermada en algun cas.
La naturalesa del sector d’allotjament turístic de les nostres comarques ha sigut i és singular. Històricament, l’empresa familiar ha predominat al nostre territori mentre que la cadena vertical d’àmbit estatal o internacional ha tingut una presència residual. Cas d’estudi a part mereix la ciutat de Girona on en algun moment ha tingut allotjaments de cadenes reconegudes com NH en dos establiments diferents, Hesperia, AC, Meliá i abans Sol, HUSA en dos establiments diferents, Novotel… Actualment la ciutat compta únicament amb la presència d’un Double Tree by Hilton, dos Hotels Ibis del Grup Accor i un Best Western.
Aquesta (micro)empresa familiar d’avui dia on trobem a la segona o tercera generació al capdavant de la gestió, és qui més pateix aquesta pressió dels fons d’inversió. Aquesta (micro)empresa familiar ubicada en localitzacions de somni, que ofereix un tracte genuí i un servei sublim, no pensen a batre rècords. Aquestes empreses pensen i s’esforcen cada dia a crear records i experiències memorables als clients. Els rècords els deixen pels de l’Speaker Corner.
Jordi Mias
Director de l'Hotel Carlemany
President de Costa Brava Verd Hotels